Psychosomatische klachten zijn klachten waarbij geen organische oorzaak te vinden is, maar de pijn wel fysisch voelbaar is.


De psychologische oorzaak is vaak moeilijk te bewijzen maar kan vaak gevonden worden door gesprekken en herbeleving.


Vaak is het zo dat deze klachten in het onbewuste ontstaan zijn door een bepaald iets dat men als 'trauma' ervaren heeft. Bewust weet je dus niet waarom je die pijn voelt, maar ervaar je de pijn wel als last. In het begin zal de pijn maar sporadisch de kop op steken, maar na een tijdje zal het sneller en sneller terugkomen en zal er minder stress nodig zijn om de klachten weer aan te wakkeren.


Dit komt omdat je lichaam bij een stressgebonden situatie dezelfde emotie ondergaat als tijdens het 'trauma'. Hierdoor heb je ook vaak de neiging om stresserende gebeurtenissen ernstiger in te schatten dan ze in werkelijkheid zijn.


Tijdens de therapie wordt vooral gezocht naar de oorzaak van de klachten. Eens de oorzaak gevonden is, leer je omgaan met stressvolle situaties en krijg je hulpmiddelen aangereikt om die situaties zo stressloos mogelijk te ondergaan. Je leert als het ware je emoties een stuk te controleren zodat die in die bepaalde situaties niet de bovenhand gaan krijgen.